2011 m. kovo 24 d., ketvirtadienis

10 dalykų, kuriuos reikėtų žinoti apie Turkiją



Prisipažinsiu, kad šįkart įdedamas teksta yra ne mano, o pasiskolintas iš kelionių manijos, kuriame išdėstoma 10 dalykų, kuriuos reikėtų žinoti apie Turkiją. Visą tekstą perleidusi per savo asmeninę patirti, patvirtinu, kad jis labai taiklus ir pastabos vertos dėmesio. Gero skaitymo bičiuliai.


Greičiausiai dauguma yra girdėję apie turkišką arbatą, kebabus ir derybų meną šioje šalyje. Tačiau norintys pažinti Turkija iš arčiau turėtų žinoti ir šiuos šalies kultūros aspektus.

1. Ne visi turkai vyrai nešioja ūsus
Šis stereotipas apie turkus yra vienas iš labiausiai paplitusių. Tiesa, vis dar galima sutikti senyvo amžiaus turkų su vešliais ūsais, tačiau jaunuoliai ūsų nemėgsta.(Apie ūsus pažadu parašyti daugiau ateityje - čia ir toliau šiuo šriftu pateikiamos Gyvenimas Turkijoje pastabos)

2. Turkijoje nėra kupranugarių
Turkijos kurortuose įprastas vaizdas yra kupranugariai, laukiantys smalsių poilsiautojų žvilgsnių ir fotoaparatų blyksčių. Tiesiog kažkas suprato, jog turistams patinka šie gyvūnai. Tačiau Turkijoje iš tikrųjų nėra nei dykumų, nei vietinių kupranugarių.

3. Oficiali šalies kalba yra turkų
Vienintelė oficiali kalba šioje šalyje yra turkų, tuo tarpu arabų ir kurdų kalbomis kalba tik nedidelė dalis Turkijos gyventojų. Turkų kalba priklauso tiurkų kalbų grupei ir yra panaši į kalbas, kuriomis kalbama Azerbaidžane, Turkmėnijoje, Uzbekijoje. Turkų kalba neturi nieko bendra su arabų kalba, nebent keletą panašių žodžių. Nors dauguma turkų yra musulmonai, tačiau jie nėra arabai.

4. Kepsninė maistui ruošti gali būti naudojama bet kuriuo paros metu
Turkijoje tiek pusryčiai, tiek pietūs, tiek vakarienė gali būti gaminami kepsninėje. (grilyje) Šalyje taip pat populiarūs piknikai, kurių metu turkai į gamtą paprastai pasiima ir mangal, t.y. nešiojamą kepsninę. Pamėgtas restoranų tipas šalyje yra kendin pişir kendi ye, kuris išvertus į lietuvių kalbą skambėtų maždaug taip: „pasigamink ir suvalgyk“. Tokio restorano svečiai patys išsikepa mėsą nedidelėje kepsninėje.

5. Turkai labai mėgsta muilo operas
Turkijoje masiškai „kepamos“ dizi, arba muilo operos. Kiekvienas regionas turi savo serialą. Turkai mėgsta bendrauti namuose ir vakarus neretai leidžia žiūrėdami muilo operas. Turkų sukurti serialai populiarūs ne tik šalyje, bet ir už Turkijos ribų, daugiausiai arabų šalyse ir Centrinėje Azijoje. Teigiama, jog serialų dėka Turkijoje išaugo turistų skaičius iš arabų šalių.

6. Turkai yra labai svetingi
Jeigu turkas pakvies jus pasisvečiuoti į savo namus vos po pusvalandžio pažinties, nepanikuokite. Turkai yra nepaprastai draugiški ir svetingi. Daugumai turkų bus garbė vien tik išgirdus jūsų sutikimą apsilankyti jų namuose, kur būsite gausiai vaišinami.

7. Turkai yra labai smalsūs
Bendraudami turkai yra linkę apipilti pašnekovą klausimais, tokiais kaip „Iš kur atvykote? Ar esate vedęs? Ar turite vaikų? Kiek jums metų“ ir pan. Daugumai atvykėlių panašūs klausimai atrodo pernelyg asmeniški, tačiau turkams tai yra įprasta.

8. Draudžiama dėvėti skaras viešuose pastatuose
Tradicines skaras dėvinčioms merginoms ir moterims draudžiama netgi studijuoti universitetuose. Kitose vietose skarų dėvėjimas yra asmeninis pasirinkimas. Šių tradicinių galvos apdangalų dėvėjimo tendencijos skirtingose vietovėse ar miestuose labai skiriasi, tačiau tyrimas rodo, jog moterų, dėvinčių skaras, skaičius sumažėjo nuo 73% 1999-aisias iki 64% 2006-aisiais metais. (po 2010 metų referendumo, šis įstatymas panaikintas ir į visas viešas įstaigas tradicinius galvos apdangalus dėvinčios moterys yra įleidžiamos, arba turi būti įleidžiamos)

9. Jums patinka Tarkanas? Bet yra ir kitų...
Panašiai kaip ir muilo operas, turkai mėgsta turkišką pop muziką. Tačiau šalyje klausomasi ne tik populiariojo Tarkano, bet ir kiti dainininkų bei grupių, pavyzdžiui, Sezen Aksu, Öykü & Berk.

10. Neminėkite „Vidurnakčio ekspreso“
Keleto draugų turkų paklausiau, su kokiais stereotipais apie Turkiją ir turkus jie dažniausiai susiduria keliaudami po užsienį. Beveik vienbalsiai visi atsakė, jog tai yra „Vidurnakčio ekspresas“. Šio filmo scenarijaus autorius yra atsiprašęs visos tautos už filme neigiamai pavaizduotus turkus, tačiau Turkijos gyventojai iki šiol jaučiasi įpareigoti aiškinti pasauliui, kad negalima tikėti viskuo, kas rodoma filmuose.
 
Pagal Matadornetwork.com parengė Kelioniumanija.lt

Komentarų nėra: