2010 m. kovo 23 d., antradienis

Is po isvykos i SELEUKIJA miesta || After the trip to city of SELEUKIA

Stai ir prabego dar vienas pavasario savaitgalis. Pilnas saules, bundancios gamtos, pusu osimo, linsmo juoko, zoologiniu atradimu bei  saulegrazu spjaudymu nukorus kojas nuo uolos krasto. 
Kaip ir dauguma eiliniu Turkijos pilieciu, kurie neturi nei savo verslo, nei dirba valstybineje istaigoje, turime tik viena laisva diena - sekmadienius. Tuo beje irgi reiketu pasidziaugti, nes iseigines - sekmadieniai taip pat yra ypatina viduriniosios klases privilegija. 
Taigu skubiai susitvarke, papusryciave ir atlike sekmadienini apsipirkimo ukininku turgelyje rituala. Kaip ir visada bananai is to paties draugelio, zalumynai is bobulytes, pomidorai is geru akiu dieduko, sviezi grazus ridikeliai ir kito dieduko, su perspejimu ju nelupti, nes jie tokie gardus. Turkams musu pazistami ridikeliai nera pazistami. Jie turi siek tiek kitokius dazniausiai didelius... ir svelnius. Na bet ne esme gi ridikeliai is mesininkko nusipirkome mesos, is kepyklos siltuteles duonos, besisukant ir kraunant viska i kuprines sulaukem savo linksmuju biciuliu is Alanijos. Uzmirse arbata, druska ir bet nepamirse braskiu iskubejome tikslo link. Musu tikslas buvo kalno virsuneje apleistas Seleukija - Lybra miestas. Kelias iki sio miesto nera toks patogus, todel palike masina, pasileidome keleliu su visomis mesytemis ir darzovemis i senaji miesta. Kuris galima sakyti yra visai cia pat po nosimi... tiems, kurie gyvena Manavgat ar jo apylinkese.

 Tai kas gi vis tik yra Seleukija. Tai miestas, kuris buvo ikurtas III iame amziuje pries Kristu kaip vienas Pamfilijos regiono miestu ir pavadintas karaliaus Seleuko vardu. Miestas is triju pusiu apsuptas skardziais, todel labai tinkamas gynybai, o i miesta galima patekti keliu tik is pietines puses, per tuos pietinius miesto vartus mes ir atkeliavome. 
Sis miestas aukstai kalnuose Sides intelektualams tapo prieglobsciu, kai Side buvo valdoma ivairaus plauko banditeliu ir piratu. Kaip as juokauju nuo tu anu laiku iki siu niekas nepasikeite, nebent tik tai, kad Sideje intelektualiu, filosofu, aktoriu ir kitokiu mokslininku nebeliko, o kai jie isnyko, didysis Seleukia miestas teliko zaviais ir romatiskai griuvesiais su nuostabiais vaizdais i kalnus ir i jura. 
Anot mano vyro yra ir neoficiali istorija, kad tais laikais visi gyvene gejai, nusprende begti nuo patvirkusiu piratu ir isikure sioje nuostabioje vietoveje, kur puotaudavo ir keldavo orgijas, kadangi jie buvo turtingi gejai, nes gyveno is savo siulomu paslaugu, todel miestas klestejo, bet stai atejo galas ju verslui ir todel sis miestas virto griuvesiais, nes gejai vis tik gejai ir vaiku jie neturejo.... (istorija isgalvota mano vyro :))


Taigi taip belaidymi liezuvios sulaukeme nuostabiu avinuko saslykaiciu, bei mano megiamiausio patiekalo ant groteliu - kotletuku... Prikise savo pilvelius dar kuri laika pavirskinome, o tada leidomes daugiau po Seleukija miesta, laiptai, laipteliai, kolinos, aikste, bazilika. Vis tik miestas ikurtas nuostabioje ir kvapa gniauziancioje vietoje. Pasivaiksciojimo metu radom keleta gyvumu, kuriuos iamzinome fotografijose, pasikarstem griuvesiais ir smagiai pagliaudem saulegrazas, kaip semeckiniai prie laiptiniu, tik mes taip sakant prie savo laiptines Seleukijoje... Taip ir prabego viena nuostabi pavasario diena... Dabar laukiame velyku, o iki ju reikia gi pasidaryti generalini valyma namuose...

__________________________________________________

Last sunday we had a wonderful picnic in the antique Seleukia city. Spring is one of the best season for traveling around and exploring nature as well as having good time with friends. As a typical Turkish family who doesn't have their own business or do not work as officers we have only one day off and it is Sunday.  After our Sunday ritual-shopping in farmer market our friend from Alanya arrived. 
Backsacks, grill and meat was ready and we left town and were getting close to the top of mountain. Our aim of the day was to have nice grill in open air. In addition to that the place we were going could offer something extra to that we wanted. We were getting close to Seleukia.
In Anatolia there are many ancient cities bearing the names of the kings of the Hellenistic Selukos State. One of them is Pamphylia’s Seleukia and it is located around 90km from Antalya and 20km from Manavgat. The road is asphalt. In 3rd century BC the city was founded as an acropolis.
The place of city foundation is the top of a hill surrounded by cliffs an three sides, which could be reached only from the south. Agora and city centerare situated to the west of this hill.
Seleukia became the shelter for many intellectuals, scients and artists of Side and all they continued their studies of science and art here during the period when Side was under the control of the bandits and pirates.The only importance of the city which had almost no commercial income was that it had a good defence system and was located at a strategic point.
Seleukia city became small and it eventually turned to ruins as this strategic importance dissappeared. Beside visiting this wonderful place we had a grill party with a stunning view.
My husband told us the "real" story of Selaukia that this was a shelter of the roman gays who had to run away from Side. Because they have been rich this place was so nice but again because they were gays there was no children  that is why we have theese stuning ruins in the mountains... I have to admit my husband has good imagination. 
After enjoying my beloved meat balls on the grill and lamb sis we went for a tour around Seleukia met a turtle, scorpion and ugly warm... 
Well it was one more great weekend with great friends.

4 komentarai:

Dreams and Lights rašė...

Kaip įdomiai, kad jūs turit tik vienos dienos savaitgalį.. aš jau per dviejų dienų visų kampų apkuopt ir pailsėt nespėju, tad jūs tikri šaunuoliai:) o tai kiti, valstybiniaitarnautojai ar verslininkai kiek laiko paoilsiauja ar išvis be poilsio?:))

Priklydele rašė...

Dalis verlsininku is viso be poilsio, kita dalis verlininku nuolatos iseiginese :D Valstybininkai turi mums iprasta dvieju dienu savaitgali.

Zilvinas rašė...

Labai grazi vieta.
O tas miestukas toks be zmoniu apsaugos stovi ? Musuose seniai butu isnesiotas po akmenuka :D

Priklydele rašė...

Zilvinai, visiskai nepriziurimas, aukstai kalnuose esantis miestas, realiai nelabai toli nuo Side, kiek mes uztrukome kol nuvaziavome iki pat vietos gal kokia 15 minuciu na gal 20. O neima niekas,nes pilna tiek akmenu tiek visko Turkijoj, nu nebent butu marmuras, tai zinai ukiski turkai sunaudotu laiptu gamybai ar darkam nors, bet ten tu beverciu akemnu niekas netampo :D